
Kurtuluş Savaşı Siperleri; Başiskele'nin güneyinde, Bahçecik'ten Servetiye Karşı Köyü'ne giden yolun sol tarafındaki ormanlık alanın içindedir. 60 metre dikey ve sağlı-sollu 30'ar metre de yatay olmak üzere toplam 120 metrelik "T" şeklindeki Siperler, aslının güzergâhında ve doğal örtüdeki ağaçlar kullanılarak hazırlanmıştır.
Kasım 1918’de Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilmesinden hemen sonra, 20 Kasım 1918 tarihinde bölgemize gelen düşman kuvvetleri Kocaeli’mizi 2 yıl 7 ay süreyle işgal etmişlerdir. Bu işgale karşı yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi, bölgemizde de direniş başlatılmıştır. Bu direnişler Körfez’in kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda baş göstermiştir.
İzmit Körfezi çevresinde yoğunlaşan bu direnişler neticesinde açılan cephelerden biri de Servetiye Cephesi’dir. 1920 ve 21 yıllarındaki Millî Mücadele sırasında Bahçecik'te konuşlanan Yunan kuvvetlerine karşı Servetiye ve arkası Türk köylerinin mevzi hatları olarak kazılmıştır. Bu cephe düşman kuvvetlerinin deniz yolu ve Körfez üzerindeki tüm ordularını arkadan kuşatmak amacıyla açılmıştır. Servetiye ve yakın çevresinde yaşayanlardan oluşan cepheyi vatansever mücahitlerin yanı sıra kadınlar, hatta çocuklar bile canları pahasına savunmuştur.
Bahçecik ile Yeniköy’ü merkez edinen İngiliz ve Yunan kuvvetleri 1500 kişiden müteşekkildi. İlave olarak; Rum-Ermeni çetelerinin yüzlerce milisi, bir Yunan dağ topçu grubu, dört İngiliz savaş uçağı ve Seymen’de de bir Yunan zırhlı gemisi (Kılkış) bulunmaktaydı.
Buna mukabil, Türk mevzilerinde Kuvayimilliyeci sayısı 150 civarındadır. Ağustos 1920 ortalarından Haziran 1921 sonuna değin 10-11 ay boyunca Servetiye Cephesi, 7-8 defa gerçekleşen düşman saldırısına direnmiştir. Kocaeli’nde Yunanlılara karşı “ilk kurşun” Servetiye Cephesi mevzilerinde atılmış, İngiliz tümgenerali aynı cephede öldürülmüş, bir İngiliz uçağı da cepheye yakın bir yerde hasar almıştır.
Servetiye Cephesi Türk mevzileri, Kara Fatma’dan Cemal Gökbayrak’a, Hasan Zobuoğlu’ndan Mahmut Nedim Bey’e, Soytarı Mustafa Efendi’den Kadem Çavuş’a kadar birçok öncü isme mekân olmuştur. Mücahitlerin bir kısmı Servetiye Cephesi’nde şehit, bir kısmı ise gazi olmuştur. Nihayet 28 Haziran’da İzmit, 29 Haziran 1921’de de ilçemiz Başiskele’yi kapsayan topraklarımız düşman elinden temizlenmiştir. O gün bugündür, bu topraklar al bayrağın gölgesinde bağımsız yaşamaktadır.
Ne mutlu al bayrağımızı göklerden indirmeyenlere!
Onları şükran, minnet ve dualarla anıyoruz…