Paylaş:
<?php echo $baslik; ?>

Sultan Abdülmecit döneminde ithal edilen ürünlerin yerli imkânlarla üretilmesi amacıyla, 1843 yılında inşasına başlanan Çuha Fabrika-i Hümayun, 1844 yılında tamamlanarak bizzat Sultan Abdülmecit tarafından hizmete açılmıştır. Fabrika, Kullar Beldesi yakınlarındaki Kilez mevkiinde, Sultan Abdülmecit’e ait bir kiraz bahçesi üzerine inşa edilmiştir. Mimarları Altunizade İsmail Zühtü Paşa ve Garabet Amira Balyan Efendi’dir. Fabrikada, saltanatı süresince fabrikaya büyük önem veren ve sık sık ziyaret eden Sultan Abdülmecit’e ait bir çalışma odası da bulunmaktadır.

1849’a kadar Hazine-i Hassa tarafından işletilen fabrika, bu tarihten sonra Dar-ı Şura-yı Askeri’ye devredilmiştir. Fabrika 1853-1854, 1870 ve 1910 yıllarında yeni makinelerle modernize edilmiş ve genişletilmiştir. Döneminin en büyük yerli sanayi tesislerinden biri olan fabrikada, İngiltere ve Fransa’da üretilen ürünlerle rekabet edebilecek kalitede kumaşlar üretilmiştir. 1860’lı yıllarda fabrikanın yıllık ortalama üretim kapasitesi 72.000 metre kumaş ve 60.000 festir.

Milli Mücadele yıllarında ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan fabrika, 18 Haziran 1920 tarihinde İngiliz uçakları tarafından bombalanarak kullanılamaz hale getirilmiştir. Böylece 1844 yılından itibaren 76 yıl süreyle üretime devam eden fabrika bombalandıktan sonra kapanmıştır. Fabrikadan sağlam kalan makine ve teçhizat Ankara’ya nakledilmiş ve bu malzemeler ile Kayseri’de bir dokuma tesisi kurulmuştur. Bugün askeri alan içerisinde kalan Çuha Fabrika-i Hümayun, İstanbul 2 numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1998 Tarih ve 4861 Sayılı kararıyla koruma altına alınmıştır.